Deep
Dark Sea Red Wine Barrel Aged Vintage 2019, z browaru
kontraktowego Brokreacja, uwarzony został w Browarze
Restauracja Regionalna "Marysia" i jest to Imperial Baltic Porter
leżakowany w beczkach po czerwonym winie. Ekstrakt początkowy 24% wag., alkohol na poziomie 10,1% obj. i
goryczka 50 IBU. W składzie: woda, słody: pilzneński,
monachijski typ II, brown, caramunich III, czekoladowy, special B,
niemiecki chmiel Magnum oraz drożdże dolnej
fermentacji Saflager W-34/70. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane. Na ratebeer niewiele punktów. Data eozlewu 12/02/2019.
Butelka
330ml, kartonik, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na
kontrze. Piana gruba, nietrwała. Barwa ciemno brązowa, prawie
czarna. W aromacie czekolada i czerwone wino, może trochę starego drewna i nutek mineralnych w tle. W smaku półsłodkie, lekko kwaskowe, flandersowe, czekoladowe, ze średnią, palono pestkową goryczką. W odbiorze nisko wysycone, kremowe, nieco też popiołowo taniczne, rozgrzewające na finiszu.
Tylko dobre, jednak te beczki po winach znacznie gorzej sprawdzają się w ciemnych, mocnych piwach niż świeże beczki po burbonie, poziom wersji Pedro Ximenez (może nieco słabiej), czyli znów lepsze od podstawki, ale słabsze od wersji BBA.
Cena: 26,31zł
7+/10 pkt
Zakupione w sklepie ebrowarium.pl
Browar:
brokreacja.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz