L’Ensemble di Montalcino z belgijskiego browaru De Dochter van de Korenaar, to Barley Wine Red Wine Barrel Aged - 250 dni leżakowane w dębowych beczkach po włoskim czerwonym winie Montalcino z winiarni Castelnuovo Tancredi. Piwo zawaiera 13% obj. alkoholu, ma 27º
Plato ekstraktu i goryczkę 45 IBU. W składzie: woda, słód
jęczmienny, słód pszeniczny, angielski chmiel Pilgrim, Ek goldings,
Bramling Cross i First Gold, drożdże górnej fermentacji oraz drożdże winne.
Na ratebeer ocenione na 99 punktów ogółem i 97 w stylu. Warka do lipca 2019.
Butelka
500ml, kremowa etykieta z niepełnymi danymi o
składzie i
parametrach zawartości, firmowy kapsel, kartonik na
sznurku przymocowany do butelki woskową pieczęcią. Piana sycząca, dość obfita, długo pozostaje w postaci chmurki. Barwa czerwono rubinowa, mętna.
Aromat winny, taniczny, do tego karmelowy, ziołowy, z nutą suszonych owoców i melasy. W smaku sporo się dzieje - dużo rodzynkowo miodowej słodyczy, delikatna kwaskowość czerwonego wina czy wiśni, pikantność ziół i przypraw, w posmaku stare drewno, wosk pszczeli, drożdże. Goryczka średnia, pestkowo alkoholowa. Wysycenie raczej niskie, drobne, w odbiorze nie jest lepkie czy oleiste, ale pełne.
Ciekawe, inne od większości Barley Wine, ze sporym udziałem aromatów i posmaków czerwonego wina. Mając jednak możliwość wyboru, ze wszystkich trzech wersji wybrałbym podstawową, czystą wersję L’Ensemble, aktualnie degustowane czy Pure-oak są nieco słabsze, zaś limitowany blend Mémoire wydaje się najmniej atrakcyjny.
Cena: 10,80€8-/10 pkt
Zakupione w belgijskim sklepie online www.bieresgourmet.be
Browar:
www.dedochtervandekorenaar.be
www.dedochtervandekorenaar.be/pdf
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz