Angielski browar Samuel Smith ma w swojej ofercie również Brown Ale. Jest to ciemne, górno fermentacyjne piwo typu Ale w brytyjskim stylu, chmielone angielskimi odmianami chmielu, o niskiej zawartości alkoholu na poziomie 5% obj. i z dodatkiem palonych słodów i cukru trzcinowego. Na ratebeer dość wysoko ocenione - 92 punktów overall i 97 w stylu, co zwiększa oczywiście oczekiwania:)
Grawerowana butelka o pojemności 550ml, kapsel owinięty złotkiem,
niepełne dane o składzie i parametrach piwa. Pian niska, nietrwała, szybko gaśnie do kożuszka, barwa brązowo-miedziana, klarowna. W aromacie zioła, karmel, rum - generalnie delikatny zapach, nieintensywny, przypominający angielskie ESB. Po ogrzaniu dochodzą rodzynki i miód. W smaku też mało intensywności, czuć lekką karmelową słodycz, ciemne pieczywo, kwas chlebowy. Kontra w postaci ziołowo-korzennej goryczki również na niskim poziomie. Wysycenie średnie do niskiego, pełnia niska. Obiecanych orzechów nie wyczułem.
Z piw w stylu Brown Ale były wcześniej degustowane np. Nøgne Ø - Imperial Brown Ale czy AleBrowar - Brown Foot i były to świetne trunki, ale zdarzały się też dużo gorsze jak choćby Perun - Serce Dębu i BrewDog - Santa Paws. Angielski Nut Brown Ale niestety również nie zachwyca. Może jest dość pijalny, ale zdecydowanie zbyt wodnisty, cienki, zapach bardzo nikły, smak jednowymiarowy.
Cena: 13zł
6/10 pkt
Browar:
www.samuelsmithsbrewery.co.uk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz