10th Anniversary Ola Dubh ze szkockiego Harviestoun Brewery to Old Ale (Oak Aged Black Ale według etykiety) o
zawartości alkoholu na poziomie 8% obj. i goryczce 40 IBU. Trunek
leżakował 2 pełne lata w beczkach po Highland Park 12 Year Old Single Malt
Scotch Whisky. W składzie woda, słód, owies, angielski chmiel East Kent Goldings, Fuggles i amerykański Galen, drożdże.
Na ratebeer 87 punktów ogółem i 75 w stylu. Warka do 02/2021 (data butelkowania to październik 2017).
Butelka
330ml, jasna etykieta, kontra, firmowy kapsel owinięty czarnym
złotkiem, brak info o pełnym składzie i
parametrach
trunku. Piana nieduża, szybko opada do chmurki. Barwa
brązowo rubinowa, klarowna. W aromacie sporo whisky, migdałów, karmelu, orzechów, rodzynek. W smaku półwytrawne, dominują rodzynki, orzechy, melasa, whisky, na finiszu niewielka kwaśność starej beczki, lekka taniczność i nieduża, tytoniowa goryczka. Nisko wysycone, lepkie, nieco oleiste w odbiorze.
7,5/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz