Embrasse Aged in Peated Islay Whiskey-Barrels (Peated-Oak Series) z belgijskiego browaru De Dochter van de Korenaar, to
Belgian Strong Ale leżakowane w dębowych beczkach po torfowej szkockiej whisky Islay. Zawartość
alkoholu na poziomie 9% obj., ekstrakt 20º
Plato i goryczka 46 IBU. Piwo
warzone przy użyciu ośmiu rodzajów słodów, chmielone niemieckim Magnum,
słowackim Aurora oraz czeskim Saaz, refermentowane w butelkach. Na ratebeer 79/69 overall/style. Warka do sierpnia 2020.
Butelka 330ml, brązowa etykieta z niepełnymi danymi o
składzie i
parametrach samego trunku, firmowy kapsel. Piana średnio obfita, szybko opada do firanki. Barwa rubinowo miedziana, mętna. W aromacie niezbyt przyjemne nuty apteczne, torfowe, kojarzące się z topionym plastikiem, które praktycznie zakrywają resztę. W smaku półsłodkie, słodowe, są co prawda rodzynki, figi, melasa czy karmel, ale posmaki spalanego tworzywa sztucznego dominują. Średnie wysycenie, dość rzadkie, z ładnie ułożonym alkoholem.
Ogólnie w porównaniu do świetnej podstawy czy równie dobrej wersji Blended Oak Aged, mamy tu niezbyt pachnącą, a co gorsza mało smaczną, torfową "potworę"...
5/10 pkt
Zakupione w belgijskim sklepie www.bieresgourmet.be
Browar:
www.dedochtervandekorenaar.be
www.dedochtervandekorenaar.be/pdf
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz