Tangerine Quadrupel z amerykańskiego Avery Brewing Company, to według twórców
Belgian-Style Quadrupel Ale leżakowany w dębowych beczkach po Bourbonie z dodatkiem skórek z mandarynek, wydany w serii Botanicals & Barrels. Alkohol na poziomie 10,1% obj., w składzie woda, słód (2-row, aromatic, special B, cara
45, cara 20), amerykański chmiel Sterling, ciemny cukier kandyzowany,
drożdże górnej fermentacji Westmalle Belgian Ale. Na ratebeer 97 punktów ogółem i 89 w stylu.
Butelka
650ml, niepełne dane o składzie i parametrach
zawartości, firmowy kapsel pod zielonym złotkiem. Piana spora, szybko jednak gaśnie do chmurki. Barwa miedziana, zamglona. Aromat średnio intensywny, nuty kandyzowanych i suszonych owoców, ciemnego miodu i ziół przenikają się z delikatnym zapachem wanilii i whiskey. W smaku podobnie, dość słodko, owocowo (może nawet z odrobiną mandarynki), waniliowo, bourbonowo, oczywiście nie brak melasy i karmelu, w kontrze lekka, ziołowo pikantna goryczka i średnie, drobne wysycenie. W odbiorze lekko oleiste, bogate, zarazem nieźle pijalne, z pięknie schowanym alkoholem.
Bardzo dobre piwo, niezły quad, na poziomie wersji nie leżakowanej The Reverend - może nieco inny profilowo, pojawiają się smaczki waniliowo bourbonowe, aczkolwiek do piw w stylu Struise Rio Reserva czy Préaris Grand Cru 2015 Bourbon wciąż troszkę brakuje (choćby gęstości czy intensywności w aromacie).
Cena: 18,17€
8,5/10 pkt
Cena: 18,17€
8,5/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz