Nutcracker, uwarzony kooperacyjnie przez Deer Bear i Whisker.beer w Browarach Regionalnych Wąsosz, to Imperial Stout, a właściwie Imperial Nut Coffee Milk Mayhem z dodatkiem kawy (SHG San Marcos Gourmetz z Hondurasu wypalanej w toruńskiej palarni Fonte), laktozy i naturalnych aromatów.
W składzie także woda, słód pilzneński,
monachijski, wędzony, czekoladowy jasny, karmelowy, palony, pszeniczny, niemiecki chmiel Magnum i polski Sybilla, cukier, drożdże górnej fermentacji Safale US-05. Parametry: 10% obj. alkoholu przy ekstrakcie 25% wag. Niefiltrowane,
pasteryzowane. Na ratebeer trunek oceniony na 53 punkty ogółem i 8 w stylu. Warka do 03/01/2019.
Butelka 330ml, pełne
dane o składzie i parametrach zawartości, czarny goły kapsel. Piana
niewielka, drobna, szybko opada do firanki. Barwa czarna, nieprzejrzysta. Aromat mega intensywny, chemiczny, mocno orzechowy, migdałowy, przypomina olejek do ciasta (arakowy lub migdałowy) czy makowca, do tego masło orzechowe, snickers, mleczna czekolada i karmel. W smaku jest sporo słodyczy, znów skojarzenia ze struclą, makiełkami i snickersem, poza tym jest mleczna czekolada, kawa latte, marcepan... Goryczka wysoka, migdałowa. Alkohol wyczuwalny, rumowy. Wysycenie średnie, szczypiące, aksamitne ale dość rzadkie w odbiorze.
Piwo jest dość ciekawym eksperymentem, aczkolwiek ilość dodanych aromatów przytłacza sztucznością, chemicznością, zagłusza szlachetne nutki pierwotnego RISa...
Ps.
Do Noa Pecan Mud Cake czy Yellow Belly Peanut Butter Biscuit z Omnipollo nie ma startu:(
Cena: 14,90zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz