Cracker,
uwarzony kooperacyjnie przez Deer Bear i Whisker.beer w Browarach
Regionalnych Wąsosz, to Imperial Stout, a właściwie Imperial Coffee
Milk Stout z dodatkiem kawy (SHG San Marcos Gourmetz z Hondurasu
wypalanej w toruńskiej palarni Fonte) i laktozy.
W składzie także woda, słód pilzneński,
monachijski, wędzony, czekoladowy jasny, karmelowy, palony, pszeniczny,
niemiecki chmiel Magnum i polski Sybilla, cukier, drożdże górnej
fermentacji Safale US-05. Parametry: 10% obj. alkoholu przy ekstrakcie
25% wag. Niefiltrowane,
pasteryzowane. Na ratebeer 97 punktów ogółem i 70 w stylu. Warka do 03/01/2019.
Butelka
330ml, pełne
dane o składzie i parametrach zawartości, czarny kapsel. Beżowa, drobna pianka, która szybko opada. Barwa czarna z brązowymi refleksami. Aromat to piękna, świeżo palona, intensywna kawa, wzbogacona o kakao, praliny i wanilię. W smaku dość słodkie, kawowo truflowe, są lody czekoladowe, likierowy alkohol, odrobina orzechów i solidna, palona goryczka w kontrze. Wysycenie niskie, gładkie, lekko oleiste choć nie gęste w odbiorze.
Bardzo pozytywny RIS z mocno zaznaczonymi dodatkami, fajny balans słodyczy i goryczy, nieźle wkomponowany alkohol, na minus odrobina za mało ciała jak na 25 BLG.
Cena: 13,90zł
8/10pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz