Yellow
Belly Peanut Butter Biscuit Stout to Imperial Stout z dodatkiem aromatów masła orzeschowego i biszkoptów, kooperacyjnie
uwarzony w angielskim
browarze Buxton przez kontraktowców ze szwedzkiego
Omnipollo. Piwo ma 11% obj. alkoholu, w
składzie woda, słód jęczmienny, owies, pszenica, laktoza, chmiel, drożdże
górnej fermentacji, aromaty naturalne. Trunek
niefiltrowany i niepasteryzowany. Na ratebeer maksymalne 100 punktów overall i 82 style. Warka do 11/08/2021.
Butelka
330ml owinięta w biały papier, srebrny kapsel, brak podanego pełnego składu i parametrów.
Piana nieduża, po chwili opada do firanki. Barwa czarna,
nieprzejrzysta. Aromat to oczywiście intensywne masło orzechowe, biszkopty, orzeszki w czekoladzie, ciasto orzechowe... W smaku słodkie, likierowe, czekoladowe, orzechowe, ciasteczkowe... Goryczka obecna, nie jest duża, ale w połączeniu z mocno rozgrzewającym alkoholem stanowi jakąś kontrę dla słodyczy. W afterteasie lekko słone nuty solonych pistacji i nieco chemiczne posmaki aromatów. Niskie wysycenie, pełne, lepkie, treściwe w odbiorze, średnio gęste.
Dobre, choć wydaje mi się, że bardziej "przeszkadzające" są tu sztuczne aromaty niż w wersji BA (Yellow Belly Sundae).
Cena: 7,97€
8/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz