Dziad Mróz z kontraktowego browaru Hopster Beer, to Russian Imperial Stout,
uwarzony w Browarze Wąsosz i wydany w limitowanej edycji.
Parametry: 12,6% obj. alkoholu przy ekstrakcie 25% wag., w składzie woda,
słód wędzony czereśnią, monachijski, palony, słód pszeniczny wędzony bukiem, czekoladowy, karmelowy, cukier,
płatki owsiane, niemiecki chmiel Magnum, polski Sybilla i amerykański Citra, drożdże górnej fermentacji US-05. Na ratebeer zaledwie 48/5 punktów. Warka do 31/01/2018.
Butelka 330ml, biała etykieta z czarnymi napisami, pełne
dane o składzie i parametrach zawartości (poza IBU),
czarny kapsel. Piana niska, sycząca, szybko znika. Barwa czarna z brązowymi refleksami. W aromacie, poza risowymi nutkami w postaci pralin, kakao i kawy, początkowo wyraźne zielone jabłuszko, które po chwili traci na intensywności na rzecz lekkiej wędzonki i paloności. Smak półsłodki, kawowo karmelowo czekoladowy, z wciąż wyczuwalnym aldehydem octowym, lekką kwaśnością i zbyt wysokim alkoholem. Goryczka średnia, popiołowa, tytoniowa. Wysycenie niskie do średniego, grube, rzadkie, wodniste w odbiorze.
Te 25 Plato to chyba tylko w piekącej alkoholowości wyczuwalne, do tego zbyt młode, rz ażącym brakiem ciała - do poprawki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz