Grand Championem Birofilia 2015 został Belgian-Style Sour Ale Piotra Terki i Piotra Marczyka. Red Roeselare Ale Cieszyńskie zostało uwarzony w Browarze Zamkowym Cieszyn. Jest to ciemne piwo górnej fermentacji w stylu Sour Red Ale,
wywodzącym się od belgijskich Flanders red ale o zawartości alkoholu na poziomie 7,5% obj. i ekstrakcie 17 BLG. W składzie mamy: wodę, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, Special B, Caramunich, Carafa
Special), płatki kukurydzy, chmiel (czeski Saaz), drożdże (S-33, mieszanka
Roeselare Ale Blend), kostki dębowe. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane. Przekonajmy się, jak
wypadnie na tle przedstawicieli gatunku - Rodenbach, Rodenbach - Vintage czy Duchesse De Bourgogne?
Butelka
330ml, ładna biało różowa etykieta z podpisem twórców (Piotra Terki i Piotra Marczyka), ze wszystkimi danymi na temat parametrów (poza IBU) i składu trunku na kontrze, firmowym kapslem dedykowany temu właśnie piwu. Piany praktycznie brak, barwa ciemnoczerwona, lekko mętna. Aromat delikatny, kwaskowy, głownie wiśnie, porzeczki i stare drewno. W smaku wytrawne, choć kwaskowość nie jest już tak duża, raczej stonowana, ponownie dominują kwaśne czerwone owoce, czerwone wino i taniny. Goryczka nieduża, pestkowa, fajna. Alkohol rozgrzewający, całkiem dobrze wkomponowany. Nagazowanie średnie (nieco za niskie), półpełne w odbiorze.
Udane, dość pijalne i orzeźwiające piwo, może nie jest tak bogate i tak kwaśne jak belgijskie odpowiedniki, ale również oferuje sporo doznań. Idealne dla początkujących i średnio zaawansowanych Sour Headów :)
Cena: 6,50zł
7,5/10 pkt
7,5/10 pkt
Zakupione we Wrocławiu w sklepie specjalistycznym dzięki uprzejmości Marka S.
Browar:
http://festiwal-birofilia.pl
Browar:
http://festiwal-birofilia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz