Modern Drinking z browaru
kontraktowego Pinta uwarzona została w Browarze Zarzecze i jest to
jasne, niefiltrowane i pasteryzowane West Coast IPA o ekstrakcie
początkowym 15,5% wag.,
alkoholu na poziomie 6,4 % obj. i goryczce 70 IBU. W składzie mamy wodę, słody jęczmienne Weyerman: pale ale,
Carapils. Do chmielenia użyto tylko jednego
amerykańskiego chmielu - Mosaic, połowa podczas ostatnich 15 minut gotowania, połowa do chmielenia na zimno. Drożdże oczywiście górnej fermentacji Fermentis US-05. Na ratebeer 97 punktów ogółem i 98 w stylu. Warka do 30/05/2016.
Butelka
500ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na
etykiecie. Piana średnio i grubo pęcherzykowa, szybko opada do postrzępionej firanki. Barwa złota, opalizująca. Aromat z butelki uderza cytrusami, po przelaniu do szkła ponownie króluje cytryna, limonka i skórka cytrynowa, dochodzi odrobina ananasa i świerku. Przyjemny, intensywny, może niewielki DMS po zamieszaniu, ale ogólnie klasa. W smaku wytrawnie, brak "zbędnej słodyczy", pierwszoplanową rolę pełni oczywiście Mosaic. Najpierw cytrusy, potem żywica, które szybko łączą się ze średnią do wysokiej goryczką w typie albedo z grejpfruta i sosny. Goryczka długo zalega, co nie każdemu może smakować. Nagazowanie średnie do niskiego, nieco poniżej niż półpełne w odczuciu, bogate w nuty chmielowe, pijalne.
Focal Banger, Heady Topper, i nasz Shark - te piwa stanowią dla mnie swoisty wzór mocno nachmielonych, jasnych i zdecydowanie wytrawnych trunków w stylu z zachodniego wybrzeża, które cenię znacznie bardziej niż karmelowe twory. Pinta podąża we właściwym kierunku...
Focal Banger, Heady Topper, i nasz Shark - te piwa stanowią dla mnie swoisty wzór mocno nachmielonych, jasnych i zdecydowanie wytrawnych trunków w stylu z zachodniego wybrzeża, które cenię znacznie bardziej niż karmelowe twory. Pinta podąża we właściwym kierunku...
8+/10 pkt
Zakupione we Wrocławiu w sklepie specjalistycznym dzięki uprzejmości Marka S.
Browar:
www.browarpinta.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz