Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

niedziela, 19 lutego 2017

Deer Bear + Whisker.beer - Nutcracker

Nutcracker, uwarzony kooperacyjnie przez Deer Bear i Whisker.beer w Browarach Regionalnych Wąsosz, to Imperial Stout, a właściwie Imperial Nut Coffee Milk Mayhem z dodatkiem kawy (SHG San Marcos Gourmetz z Hondurasu wypalanej w toruńskiej palarni Fonte), laktozy i naturalnych aromatów. W składzie także woda, słód pilzneński, monachijski, wędzony, czekoladowy jasny, karmelowy, palony, pszeniczny, niemiecki chmiel Magnum i polski Sybilla, cukier, drożdże górnej fermentacji Safale US-05. Parametry: 10% obj. alkoholu przy ekstrakcie 25% wag. Niefiltrowane, pasteryzowane. Na ratebeer trunek oceniony na 67 punkty ogółem i 13 w stylu. Warka do 03/01/2019.


Butelka 330ml, pełne dane o składzie i parametrach zawartości, czarny goły kapsel. Piana niewielka, drobna, szybko opada do firanki. Barwa czarna, nieprzejrzysta. Aromat mega intensywny, chemiczny, mocno orzechowy, migdałowy, przypomina olejek do ciasta (arakowy lub migdałowy) czy makowca, do tego masło orzechowe, snickers, mleczna czekolada i karmel. W smaku jest sporo słodyczy, znów skojarzenia ze struclą, makiełkami i snickersem, poza tym jest mleczna czekolada, kawa latte, marcepan... Goryczka wysoka, migdałowa. Alkohol wyczuwalny, rumowy. Wysycenie średnie, szczypiące, aksamitne ale dość rzadkie w odbiorze.


Piwo jest dość ciekawym eksperymentem, aczkolwiek ilość dodanych aromatów przytłacza sztucznością, chemicznością, zagłusza szlachetne nutki pierwotnego RISa...
Ps.
Do Noa Pecan Mud Cake czy Yellow Belly Peanut Butter Biscuit z Omnipollo nie ma startu:(
Cena: 14,90zł

6/10pkt







Zakupione w sklepie Raj Piwosza w Warszawie (podziękowania dla Marty ;))

Browar:
deerbear.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz