Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

wtorek, 7 kwietnia 2020

Kormoran - Astus Malum

Astus Malum z Browaru Kormoran, to Imperial Graff z opiekaną dębiną. Alkohol na poziomie 11,5% obj., ekstrakt początkowy 26% wag., w składzie: woda, słód jęczmienny jasny, słód żytni, słód pszeniczny, zagęszczony sok jabłkowy (27,2%), chmiel, drożdże górnej fermentacji. Piwo niefiltrowane, pasteryzowane, na ratebeer uzyskało 93 punktów overall i 97 style. Warka do 15/11/2021.


Satynowa butelka 375ml w tekturowym kartoniku, firmowy kapsel, niepełny skład i parametry zawartości. Piana niewielka, szybko znika. Barwa bursztynowo-złota, zamglona. W zapachu sok jabłkowy, szarlotka, delikatna dębina w tle. W smaku dość słodkie, znów skojarzenia z jakimś jabłecznikiem, przecierem jabłkowym, trochę tanin, drewna w tle, lekka migdałowo pestkowa goryczka, na finiszu nuty winne, cydrowe... Bardzo niskie wysycenie, lekko oleiste i lekko rozgrzewające w odbiorze.


Jak miałbym to do czegokolwiek porównać, to chyba najbliżej mu do cydru lodowego (np. Chyliczki Lodowy 2017 czy Lodowy 2015)...

Cena: 30,00zł

8+/10 pkt





Zakupione na stoisku browaru na Piwowary 2020

Browar:
browarkormoran.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz