Lodowy 2015 z cydrowni Cydr Chyliczki, to Ice Cider produkowany z wymrożonego soku jabłkowego. Fermentacja soku prowadzona jest w niskiej temperaturze i trwa ok pół roku, po czym następuje butelkowanie i dojrzewanie cydru. Alkohol na poziomie 9,4% obj., na ratebeer 99/79 overall/style, co daje miejsce w Top 50. Poza tym złoty medal targów ENOEXPO 2015 oraz srebrny medal targów ENOEXPO 2016.
Smukła butelka 375ml, korek, banderolka,
niepełne dane o parametrach i składzie zawartości. Piany brak, barwa złota, klarowna. Aromat oczywiście jabłkowy, przy czym jest to jabłko w różnych postaciach: świeże, sok jabłkowy, jabłko pieczone z cynamonem, tanie wino jabłkowe... W smaku dość słodkie i kwaskowe jednocześnie, lekko wyklejające, intensywne, bardziej jabłkowe niż samo jabłko. Skojarzenia z posłodzonym sokiem jabłkowym, białym winem z PRLu, szarlotką. Poza jabłkiem, cukrem i kwaskiem niewiele się tu dzieje, może odrobina cierpkości, siana, pestki, ale to bardziej na zasadzie domysłów niż stanu faktycznego. Praktycznie brak gazu, rzadkie w odbiorze, ze zgrabnie ułożonym alkoholem.
Chyba spodziewałem się nieco więcej, może większej złożoności? Niemniej smaczne, intensywne i mimo wszystko ciekawe.
Cena: 39,00zł
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz