Szosa to DDH DIPA podwójnie chmielone amerykańskimi odmianami Citra, Simcoe oraz Columbus, uwarzone w browarze Nepomucen specjalnie na czwarte urodziny wrocławskiego 4Hops Cycling Pub. Parametry: zawartość alkoholu na poziomie 7,1% obj., ekstrakt 18° BLG i goryczka 2,5 na 6. W składzie: woda, słód jęczmienny, pszeniczny, płatki pszenne, płatki owsiane, chmiel, płynne drożdże górnej fermentacji London Ale III. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane, na ratebeer 97/93 overall/style. Warka do 20/07/2020.
Butelka
500ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach. Wzorowa prezencja - piana obfita, drobna i trwała, barwa żółta, mocno mętna. W zapachu owoce tropikalne w typie melona, papai, guawy, do tego pomelo i biały grejpfrut - super. W smaku podobnie, jeszcze bardziej intensywnie, półsłodkie, soczyste, puszyste i mięsiste. Jest średnia, może delikatnie granulatowa goryczka o albedowym profilu, średnie, drobne wysycenie, zero alko.
Co tu dużo mówić - wzór podwójnego, sowicie nachmielonego, soczkowatego NEIPA - klasa światowa, jak dla mnie to właśnie Szosa mogła zostać kraftm roku zamiast Pijże!
9-/10 pkt
Browar:
www.browar-nepomucen.pl
www.facebook.com/browarnepomucen
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz