Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

piątek, 13 grudnia 2019

Hof Ten Dormaal - Cerezas y Chocolate

Cerezas y Chocolate, to kwaśne, dzikie piwo górnej fermentacji w stylu Sour/Wild Ale, warzone z dodatkiem wiśni i ziaren kakaowca przez belgijski Brouwerij Hof Ten Dormaal. Piwo zawiera 7% obj. alkoholu, w składzie: woda, słód jęczmienny, wiśnie, chmiel, ziarna kakaowca, cukier, drożdże. Na ratebeer ocenione na 88 punktów ogółem i 55 w stylu.Warka z datą do 11/2023.


Butelka 330ml, firmowy kapsel, niepełne dane o parametrach i składzie zawartości. Piana sycząca, nietrwała, barwa brunatno brązowa, mętna z pływającymi farfoclami. W aromacie wiśnie, ocet jabłkowy, kakao, karmel i liście porzeczek. W smaku dość kwaśne, cierpkie, wiśniowe, porzeczkowe, octowe, w tle bardzo delikatna nuta czekolady. Dość szorstkie, mineralne, średnio wysycone w odbiorze.


Chyba dodatek kakaowca nie do końca zagrał, albo po prostu wiśnie i bakterie całkowicie go zdominowały. Pijalność niska, piwo dość ekstremalne.

Cena: 3,29€

6/10 pkt







Zakupione w belgijskim sklepie www.bieresgourmet.be

Browar:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz