Double
Dybuk Bourbon - 4R Barrel Aged (Vintage 2018) z kontraktowego Browaru
Golem, uwarzony w Browarze Czarnków, to Imperial Rye Porter z dodatkiem
soli i ziaren
kakaowca, leżakowany w beczkach po burbonie 4 Rouses. Ekstrakt 24%
wag., alkohol na poziomie 9% obj., w składzie: woda,
słód
pilzneński, żytni, czekoladowy 400, karmelowy 150, karmelowy 300, palona
pszenica, niemiecki chmiel Magnum, sól, prażone ziarna kakaowca, suche
drożdże górnej fermentacji US-05.
Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane, na ratebeer ocenione na 95 punktów overall i 72 w stylu, na untappd 4,09. Warka do 30/11/2019.
Butelka
330ml "bączek", czarny kapsel, fioletowa etykieta z
niepełnym składem i
parametrami trunku. Czarne z brązowymi refleksami, na górze obfita, drobniutka i trwała czapa piany. Aromat mało intensywny - trochę burbonu, trochę dębiny, waniliny, bounty... W ustach bardzo gładkie, aksamitne, dość słodkie, ale i lekko kwaskowe, są lekkie nuty beczkowe - jakiś kokos, wanilia, do tego trochę czekolady, kwaśnych węgierek i średnia, tytoniowo palona goryczka. Wysycenie drobne, niskie do średniego, lekko rozgrzewające, półpełne, nieco oleiste w odbiorze.
Byłoby dużo fajniejsze, gdyby nie kwaśność i taniczność od beczki - za mało klasycznej waniliny, a czekolada i kawa zupełnie gdzieś znikły. Do wersji JD Barrel Aged się nie umywa...
Cena: 16,72zł
7,5/10 pkt
browargolem.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz