Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

poniedziałek, 22 lipca 2019

Chimay - Grande Réserve 2016 A.D.S.

Grande Réserve 2016 A.D.S. z belgijskiego browaru trapistów Chimay, to ciemne, mocne piwo górnej fermentacji w stylu Belgian Dark Strong Ale. Jest to trunek trapistów z Notre-Dame de Scourmont, ma 9% alkoholu, jest niefiltrowany i refermentowany w butelkach. Na ratebeer oceniony na maksymalne 100 punktów ogółem i 99 w stylu, co daje wysokie miejsce w Top 50. 5cio letni termin przydatności - do 2021.


Malowana butelka 750ml, niepełne dane o składzie i parametrach, znaczek Authentic Trappist Product, korek, drucik. Piana obfita, szybko jednak opada do chmurki. Barwa rubinowa, klarowna. W zapachu melasa, rodzynki, kandyzowane owoce, trochę ziół, skórki od chleba... W smaku podobna paleta, dość słodkie, z niską do średniej, migdałowo herbacianą goryczką i posmakiem sherry, porto, dojrzałych winogron. Wysycenie średnie do wysokiego, pięknie ukryte procenty, półpełne w odbiorze.


Nic dodać, nic ująć - klasyk, w zasadzie piwo bliźniacze do Chimay Blue...

Cena: 8,22€

9-/10 pkt





Zakupione w holenderskim sklepie www.speciaalbierpakket.nl

Browar:
www.chimay.com



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz