Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

czwartek, 5 kwietnia 2018

Jopen - Ex-Girlfriend

Ex-Girlfriend z holenderskiego browaru Jopen, to Traditional Eisbock powstały z wymrażania ich piwa 4-granen Bock. W składzie: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, owies, słód żytni, niemiecki chmiel Hallertau Mittelfrüh i słoweński Aurora, drożdże. Zawartość alkoholu na poziomie 11,5% obj., goryczka 30 IBU, piwo pasteryzowane, niefiltrowane, na ratebeer ocenione na 90 punktów ogółem i 75 w stylu. Warka do 06/10/2018.


Butelka 330ml, etykieta z niepełnymi danymi o składzie i parametrach zawartości, firmowy kapsel. Piana obfita, ale sycząca, szybko opada do chmurki. Barwa mahoniowa z pływającymi drobinami drożdży. W aromacie ubogo - trochę karmelu, rodzynek i ciasta drożdżowego oraz starego chmielu. W smaku dość słodkie, pełne, choć mogło by być gęstsze, są suszone owoce, karmel, melasa i ciemne pieczywo. Niska, ziołowa goryczka, niskie, drobne wysycenie, pięknie ukryte alko.


Zaledwie poprawny Eisbock, mile świetlne za Aventinus Eisbock czy nawet za Pinta Eisbock.

Cena: 16,00zł

7/10 pkt






Zakupione na Poznańskich Targach Piwnych targipiwne.pl

Browar:
www.jopenbier.nl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz