Eisbock Grand Prix z browaru
Pinta, uwarzone w Browarze na Jurze, to Eisbock według receptury Artura Pasiecznego, zwycięzcy 5 edycji Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. Jest
to
wymrażany Doppelbock, filtrowany i pasteryzowany, o parametrach: ekstrakt
początkowy 27% wag.,
alkohol na poziomie 11,2% obj., goryczka 31 IBU. W składzie mamy wodę,
słody Weyermann: monachijski typ II, wiedeński, vikingmalt monachijski typ I, karmelowy 300, chateau crystal, polski chmiel Marynka, niemiecki Perle, drożdże dolnej fermentacji Fermentis Saflager W-34/70. Na ratebeer 96 punktów ogółem i 93 w stylu, co daje miejsce w Top 50. Warka do 30/01/2020.
Butelka 330ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na
etykiecie. Ciemno bursztynowe, zamglone, z drobną, kremową i obfitą pianą, ładnie zdobiąca szkło. W aromacie
owoce kandyzowane, rodzynki, przejrzały winogron, miód akacjowy, wosk pszczeli... W
smaku podobnie, słodowe, zbożowe, do tego skórka od chleba, cukier kandyzowany,
suszone owoce... Dość słodkie, gęste, nisko wysycone, z niedużą, migdałową goryczką i nieźle wkomponowanym alkoholem.
W porównaniu do młodej wersji "z kranu" na WFP, butelka fajnie się utleniła, pojawiły się nuty porto, sherry, suszu... Mimo to nadal jest to piwo uboższe od doskonałego Aventinusa ze Schneidera.
8+/10 pkt
Zakupione w sklepie ebrowarium.pl
Browar:
www.browarpinta.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz