WRCLW Schöps Smoked Plums Rum B.A. 2017 to Traditional Ale z dodatkiem świeżo wędzonych na drewnie bukowym suszonych śliwek,
leżakowane w dębowych beczkach po jamajskim rumie, uwarzone we
wrocławskim Browarze Stu Mostów i wydane w
serii Barrel Aged series WRCLW. Piwo zawiera ekstrakt początkowy na
poziomie 14,5%
wag., alkohol 4,8% obj. i goryczkę 15 IBU. W składzie woda, słód pszeniczny, słody jęczmienne: pilzneński; caramel hell; caramel red; melanoidynowy, słód pszeniczny czekoladowy, polski chmiel Lomik,
drożdże Empire Ale M15 Mangrove Jack's, bakterie: Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus. Piwo
niefiltrowane i niepasteryzowane, na ratebeer ocenione na 91 punktów ogółem i 97 w stylu, co daje miejsce w Top 50. Warka do 01.05.2018.
7,5/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
Butelka
330ml, firmowy kapsel, biała etykieta z niepełnym składem i parametrami
trunku. Piana rachityczna, barwa ciemno bursztynowa, mętna. W aromacie wyraźna suszona śliwka, dym z ogniska, czerwone owoce, skórka chleba i rum. W smaku półsłodkie, śliwkowe, lekko melanoidynowe, z kwaskowym posmakiem, rumem i odrobiną waniliny na trzecim planie. Niska, fenolowa goryczka, niskie wysycenie, rzadkie w odbiorze.
Ogólnie ciekawe, zdecydowanie lepsze od mega chlebowej wersji podstawowej. Zasługą tego, według mnie, nie jest tu barrel ageing, a dodatek aromatycznych śliwek.
Cena: 9,98zł7,5/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz