Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

piątek, 10 marca 2017

Browar Stu Mostów - WRCLW Schöps

WRCLW Schöps to górno fermentacyjne, gęste piwo pszeniczne, uwarzone we wrocławskim browarze restauracyjnym Browar Stu Mostów i wydane w serii "Klasyka w nowych aranżacjach". Jest to Traditional Ale, a dokładniej próba odtworzenia starego, zapomnianego już stylu Schöps, o którym wzmianki sięgają czasów średniowiecznego Śląska. Sam trunek zawiera ekstrakt początkowy na poziomie 14,5% wag., alkohol 4,3% obj. i goryczkę zaledwie 15 IBU. Ponad 80% zasypu stanowi tu słód pszeniczny, reszta to słód pilzneński, caramel hell, caramel red, melanoidynowy, słód pszeniczny czekoladowy, ponadto użyto drożdży Empire Ale M15 Mangrove Jack’s i bakterii: Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane, chmielone polskim chmielem aromatycznym Lomik. Na ratebeer 56 punktów ogółem i 74 w stylu. Warka do 26/04/2017.


Butelka 500ml, firmowy kapsel, etykieta z niepełnym składem i dokładnie określonymi parametrami trunku. Piana średnio obfita, nietrwała. Barwa brudnego bursztynu, opalizująca. Aromat słodowy, melanoidynowy, drożdżowy z delikatną nutką przyprawową. W smaku także słodowe, chlebowe, lekko kwaskowe w stylu czerstwego pieczywa... Na finiszu niewielka ziołowa goryczka. Wysokie, grube wysycenie, sycące, mączne w odbiorze.


Bardziej chleb w płynie niż piwo (mam wyobrażenie, że tak właśnie może smakować nagazowana brzeczka). Chyba nie byłby to mój ulubiony styl piwa, nawet w średniowieczu - najzwyczajniej stałbym się wtedy wielbicielem wina.
Cena: 8,90zł

5/10 pkt






Zakupione w sklepie ebrowarium.pl

Browar:
https://100mostow.pl






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz