Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

sobota, 9 września 2017

Pracownia Piwa - LAB 18

LAB 18 z browaru Pracownia Piwa, to Bourbon BA Coffee & Orange Zest & Cocoa Nibs Imperial Milk Stout, wydany w niedużej ilości specjalnie na OMBF. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane, o ekstrakcie początkowym na poziomie 25% wag., alkoholu 9% obj., leżakowane w beczce po bourbonie. W składzie mamy tu: wodę, słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany, laktozę, kakao, kawę, skórkę pomarańczy, chmiel, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer 97/73 overall/style. Warka do 27/02/2018.


Butelka 330ml, biała etykieta z czarnym tekstem, niepełne dane o składzie i parametrach, firmowy kapsel. Nieduża, drobna piana, ciemno brązowe, nieprzejrzyste. Aromat zdominowany kawą, w tle majaczy czekolada, kandyzowana skórka pomarańczy i wanilia. W smaku dość słodkie, jest kakao, jest kawa, jest keks, za to niewiele beczki, lekka palona goryczka i whisky na finiszu. Nisko wysycone, oleiste, pełne, wyklejające.


Zdecydowanie mało beczki, mało efektów barrel agingu. To raczej delikatnie zmodyfikowana wersja zbyt przyprawowej podstawy, czyli Mr. Hard’s Rocks Sweet Dreams.

Cena: 25,00zł

7,5+/10 pkt



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz