LAB 16 z browaru Pracownia Piwa, to Double barrel (cognac & whisky) brett Baltic Porter, wydany w limitowanej ilości specjalnie na
OMBF. Piwo leżakowane w beczce po koniaku a następnie w beczce po whisky, z dodatkiem dzikich drożdży brettanomyces oraz bakterii lactobacillus, niefiltrowane i niepasteryzowane, o ekstrakcie początkowym na
poziomie 20% wag., alkoholu 8% obj. W składzie mamy tu: wodę, słód jęczmienny, pszeniczny, palony jęczmień, chmiel, drożdże dolnej fermentacji. Na ratebeer 58/28 overall/style. Warka do 27/07/2018.
Butelka
330ml, biała, minimalistyczna etykieta
zawierająca niepełne
dane o składzie i parametrach, firmowy kapsel. Niska, grubo pęcherzykowa pianka, ciemno brązowe, nieprzejrzyste. Aromat mało intensywny, troszkę czerwonego, tanicznego wina, troszkę wiśni w czekoladzie, troszkę nadpsutego pumpernikla... W smaku wytrawne, lekko kwaskowe, jest wino, gorzka czekolada, pestki, na finiszu zaś kanaliza, popiół i whisky. Spora, palona, nieprzyjemna goryczka, niskie wysycenie, półpełne, szorstkie i alkoholowe w odbiorze.
Całkowity brak waniliny czy kokosa, mało czekolady, mam wrażenie, że bretty i bakterie narobiły sporo złego temu piwu. Osobiście wolałbym skosztować wersji tylko BA, bez dzikusów i lacto...
Cena: 28,00zł
6-/10 pkt
Cena: 28,00zł
6-/10 pkt
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz