Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

sobota, 9 września 2017

Pracownia Piwa - LAB 16

LAB 16 z browaru Pracownia Piwa, to Double barrel (cognac & whisky) brett Baltic Porter, wydany w limitowanej ilości specjalnie na OMBF. Piwo leżakowane w beczce po koniaku a następnie w beczce po whisky, z dodatkiem dzikich drożdży brettanomyces oraz bakterii lactobacillus, niefiltrowane i niepasteryzowane, o ekstrakcie początkowym na poziomie 20% wag., alkoholu 8% obj. W składzie mamy tu: wodę, słód jęczmienny, pszeniczny, palony jęczmień, chmiel, drożdże dolnej fermentacji. Na ratebeer 58/28 overall/style. Warka do 27/07/2018.


Butelka 330ml, biała, minimalistyczna etykieta zawierająca niepełne dane o składzie i parametrach, firmowy kapsel. Niska, grubo pęcherzykowa pianka, ciemno brązowe, nieprzejrzyste. Aromat mało intensywny, troszkę czerwonego, tanicznego wina, troszkę wiśni w czekoladzie, troszkę nadpsutego pumpernikla... W smaku wytrawne, lekko kwaskowe, jest wino, gorzka czekolada, pestki, na finiszu zaś kanaliza, popiół i whisky. Spora, palona, nieprzyjemna goryczka, niskie wysycenie, półpełne, szorstkie i alkoholowe w odbiorze.


Całkowity brak waniliny czy kokosa, mało czekolady, mam wrażenie, że bretty i bakterie narobiły sporo złego temu piwu. Osobiście wolałbym skosztować wersji tylko BA, bez dzikusów i lacto...

Cena: 28,00zł

6-/10 pkt


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz