Bartnik z wrocławskiego Browaru Profesja, to Braggot (Mead według ratebeer). Piwo ma ekstrakt
początkowy na poziomie 28% wag.,
alkohol 14% obj. i goryczkę 1,5 na 5. W składzie: woda, słód pilzneński, wiedeński, aromatic, crystyal oak, amber, special X, miód lipowy, miód wielokwiatowy, cukier trzcinowy, angielski chmiel Admiral,
drożdże górnej fermentacji Scottish Ale. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, na ratebeer 97/98 overall/style, co daje miejsce w Top 50.
Beczułkowata butelka
300ml z dużym, czarnym kapslem, pełne info o składzie i parametrach na
etykiecie. Piana sycząca, od razu znika do zera, barwa miedziana, opalizująca. W aromacie jasny miód, karmel, toffi i rodzynki w spirytusie. Smak słodki, miodu jakby odrobinę mniej niż w zapachu, bardziej wyeksponowane suszone owoce i karmel. Nieduża, ziołowa goryczka, niskie, drobne wysycenie, lepkie, pełne, średnio gęste w odbiorze. Alkohol rozgrzewa, ale nie drażni.
Ciekawy i udany braggot, profilem bardziej przypomina mi Perun Braggot Barleywine niż Piwoteka 1423. Wersja Whisky Barrel Aged dla mnie słabsza - ma mniej ciała a więcej whisky (degustowane na WFP 24/09/2017).
8+/10 pkt
Zakupione na Warszawski Festiwal Piwa 2017
Browar:
browarprofesja.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz