Oude Tart, z amerykańskiego Bruery Terreux,
to Sour Red tudzież Flemish-Style Red Ale (Flanders Red
Ale), Aged in Oak Barrels.
Czerwone,
kwaśne, niedosładzane piwo, leżakowane w dużych dębowych beczkach. Piwo zawiera 7,7% obj. alkoholu, goryczkę 6 IBU, wielokrotnie nagradzane na międzynarodowych konkursach - chociażby złoty medal na World Beer Cup w 2010 i 2012, srebrny w 2014 i 2016, złoto na Los Angeles International Beer Competition w 2014 i 2016, na ratebeer ocenione na 99 punktów ogółem i 97 w stylu, co daje miejsce w Top 50.
Brązowa
butelka
szampanówka 750ml, duży firmowy kapsel, niepełne dane na etykiecie. Piany brak, barwa czerwona, lekko opalizująca. Aromat intensywnie wiśniowy, porzeczkowy, winny, beczkowy, z delikatną wanilią w tle. W smaku dokładnie to samo, jest spora kwaśność, jabłkowo balsamiczna octowość, jest owocowość, lekka cierpkość, w posmaku oczywiście taniny w typie starej beczki, czerwonego, wytrawnego wina, pestek, odrobina wanilii... Wysycenie bardzo niskie, długie posmaki, raczej rzadkie.
Ciekawy trunek, wytrawny, winno octowy, bardzo intensywny w odbiorze, choć przez nieco przegiętą kwaśność pijalność raczej niska... W porównaniu do belgijskich klasyków typu Struise Aardnon czy Rodenbach Caractère Rouge dla mnie jednak słabsze, mniej złożone i zdecydowanie za drogie.
Cena: 17,35€
7,5/10 pkt
Cena: 17,35€
7,5/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz