Vermont IPA z browaru
kontraktowego Pinta, uwarzone zostało w Browarze Zarzecze i jest to
jasne, niefiltrowane i pasteryzowane New England IPA o ekstrakcie
początkowym 15,5% wag.,
alkoholu na poziomie 6,1% obj. i goryczce 54 IBU. W składzie mamy wodę, słody jęczmienne Weyerman: pilzneński premium, pale ale, cukier, amerykańskie chmiele Citra, Centennial, Mosaic, Columbus oraz drożdże górnej
fermentacji Safale S-04. Na ratebeer 93 punktów ogółem i 66 w stylu. Warka do 30/10/2017.
Butelka
500ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na
etykiecie. Piana średnio pęcherzykowa, szybko opada do
postrzępionej firanki. Barwa żółto złota, dość mętna. Aromat owocowy, niezbyt intensywny - troszkę cytrusów, troszkę dojrzałych owoców tropikalnych, troszkę estrów gruszkowo brzoskwiniowych i do tego gotowana kukurydza. W smaku dość słodko z minimalna kwaskowatością, skojarzenia z sokiem z puszkowych moreli, szorstkie w odbiorze, kontra goryczkowa dość długa, nieprzyjemnie łodygowa. Niskie wysycenie, w smaku nadal lekki DMS i wyczuwalny alkohol (?).
Moim zdaniem piwo wymaga popracowania nad recepturą - do najlepszych IPA browaru (np. Modern Drinking czy Oto Mata IPA) sporo brakuje, a top NEIPA na blogu wciąż pozostaje Misty.
6/10 pkt
Zakupione w sklepie ebrowarium.pl
Browar:
www.browarpinta.pl
Ucunpuphau_shi_1978 Matthew Repp https://leslie0226.wixsite.com/website/profile/millareithynmillar/profile
OdpowiedzUsuńcocknostvoumid
riavetee-Saint Paul Sarah Walker Here
OdpowiedzUsuństigbabnace