Double Saison (with Brett), uwarzony w belgijskim Brasserie de la Senne
kooperacyjnie z francuskim Brasserie du Mont Salève, to Saison fermentowany przy użyciu dzikich drożdży Brettanomyces.
Piwo zawiera 8% obj. alkoholu, w składzie woda, słód jęczmienny,
słód pszeniczny, owies, cukier, chmiel,
drożdże. Piwo niefiltrowane, refermentowane w
butelkach, na ratebeer ocenione na 97 punkty ogółem i 96 w stylu. Warka do 11/02/21.
Butelka 330ml, złoty kapsel, niepełne info o składzie i parametrach zawartości. Gushing przy otwieraniu. Piana obfita, mydlana, trwała. Barwa słomkowo żółta, mętna.
Aromat intensywnie brettowy z dominującą stara skórą, sianem, karbidem oraz ziołami i brzoskwinią... W smaku półsłodko, jest trochę cytrusów, moreli, końskiej derki, stajni, ale także płynu do mycia szyb czy mydła... Goryczka średnia do wysokiej, ziołowo trawiasta, chemiczna. Wysycenie wysokie, szampańskie, musujące w ustach.
Uwielbiam brettowe akcenty, zwłaszcza w jasnych piwach. Jest jednak problem, jeśli pójdzie to w niewłaściwym kierunku - w tym piwie mamy początki tego, co praktycznie całkowicie zepsuło choćby La Vermontoise 2015 czy Ron And The Beast Ryan... Czyżby czas nie służył takim piwom (piwo rozlewane do butelek w lutym 2016 więc dość młode)?
Cena: 2,65€
Cena: 2,65€
7/10 pkt
Browary:
brasseriedelasenne.be
www.labrasseriedumontsaleve.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz