Barrel Project #07/2016 z holenderskiego Brouwerij Kees, to Imperial Stout - ciemne, mocne piwo
górnej fermentacji, leżakowane w dębowych beczkach po szkockiej, torfowej whisky Isle of Arran. Alkohol 10,5% obj.,
goryczka 80 IBU, w składzie: woda, słód pale ale, karmelowy, carafa 1, carafa 2, angielski chmiel Fuggles i japoński Sorachi Ace, drożdże. Na ratebeer
piwo ocenione na 99 punktów ogółem i 86 w stylu. Data przydatności do 10/2020.
Butelka
330ml, czarna etykieta z niepełnym info o parametrach i składzie
piwa, firmowy kapsel. Piana nieduża, ale drobna i dość trwała. Barwa czarna, nieprzejrzysta. W aromacie mleczna czekolada, trufle, cappuccino i wanilia, w tle delikatna paloność. Smak słodki, do tego co w zapachu dochodzą ciemne, odrobinę kwaskowe owoce w typie jeżyn oraz trochę pumpernikla i sosu sojowego. Na finiszu kawa, tytoń i spora palona goryczka. Alkohol obecny, mocno rozgrzewa w przełyku. Faktura piwa dość gęsta, treściwa, pełna, nisko wysycona. Torfowości praktycznie nie czuć.
Odpowiada mi gęstość, słodycz, brakuje nieco więcej nut beczkowych, przeszkadza natomiast podwyższona kwaskowość.
Cena: 4,11€
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz