La Vermontoise, z
niewielkiego rodzinnego Brasserie de Blaugies z Belgii, uwarzone w kooperacji z amerykańskim Hill Farmstead (najlepszym browarem 2015 roku na świecie według ratebeer) to Saison - jasne piwo
górnej fermentacji, warzone ze słodów jęczmiennych i słodu orkiszowego, chmielu, wody,
jasnego cukru i belgijskich drożdży.
Alkohol na poziomie 6% obj., piwo dodatkowo chmielone na zimno amerykańskim Amarillo, refermentowane w butelkach. Na ratebeer 97/96 punkty overall/style przy niespełna pół tysiąca ocen. Warka 2015, z terminem przydatności do roku 2018.
Butelka
"szampanówka" o pojemności 750ml z korkiem owiniętym drucikiem, skromną
etykietą bez kontry z niepełnymi danymi o składzie i
parametrach zawartości. Głośny strzał, mały wulkan, kłęby piany... Gdy w końcu udało się opanować sytuację w szkle bujna początkowo piana szybko opadła do zera, ukazując słomkowo cytrynowy, niesamowicie mętny trunek z pływającymi farfoclami. Aromat trawiasto ziołowy, cytrynowy a przy tym chemiczny, apteczny, karbidowy + przypalony ziemniak i gaz ziemny... Bez wątpienia piwo uległo zepsuciu, infekcji. W smaku jest to samo, choć spod warstwy nieprzyjemnej autolizy próbuje przebić się przyprawowość i chmielowa cytrusowość oraz spora (apteczna) goryczka jak na saisona. Nagazowanie wysokie, grube.
Trudno jednoznacznie powiedzieć, jak piwo powinno smakować, w tej wersji jest nie do przyjęcia. Szkoda, bo spodziewałem się rewelacyjnego Saisona z fajnym nowofalowym chmieleniem...
Ps.
Więcej niż połowa butelki poleciała do zlewu:(
Cena: 22,50zł
3-/10 pkt (do ponownej oceny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz