Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

niedziela, 25 grudnia 2016

Doctor Brew - RIS Bourbon Barrel Aged

RIS Bourbon Barrel Aged z Doctor Brew, to oczywiście Imperial Stout leżakowany w dębowych beczkach po Bourbonie, uwarzony kontraktowo w Browarze Bartek, zabutelkowany w limitowanej ilości. Parametry i skład ma identyczne jak wersja podstawowa: alkohol 10,5% obj, ekstrakt 24% wag. i goryczka 80 IBU. W składzie woda, słód pilzneński, karmelowy, czekoladowy, barwiący, jęczmień prażony, ekstrakt słodowy, chmiele amerykańskie (Chinook, Centennial) i australijskie (Galaxy, Ella), drożdże górnej fermentacji. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane, na ratebeer ocenione na 95 punktów ogółem i 48 w stylu. Data przydatności to 01/07/2016 (5 i pół miesiąca po terminie).


Butelka 330ml, czarna etykieta ze srebrnym nadrukiem, pełne dane o parametrach i prawie pełne o składzie (brak nazwy drożdży), zalakowany firmowy kapsel. Piana spora, beżowa, dość trwała, barwa czarna, nieprzejrzysta. Aromat rozczarowuje - głównie parkiet, bejca, może pumpernikiel, gdzieś w tle lekka wanilia i cappuccino czekoladowe. W smaku nieco lepiej - półsłodkie, kawowe, czekoladowe, pralinowe i waniliowe jednocześnie, jakaś śliwka w posmaku. Wysoka palona goryczka, mocno rozgrzewający alkohol, dość pełne, średnio gęste, średnio wysycone.


Generalnie rozczarowanie, wersja beczkowa słabsza według mnie od zwykłej, nawet moja ulubiona Bourbon Barrel nie dała rady...
Cena: 17,60zł

7+/10 pkt







Zakupione we Wrocławiu w sklepie Piwnica: www.facebook.com/piwnica.sklep

Browar:
www.doctorbrew.pl





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz