RIS Bourbon Barrel Aged z Doctor Brew, to oczywiście Imperial Stout
leżakowany w dębowych beczkach po Bourbonie, uwarzony kontraktowo w
Browarze Bartek, zabutelkowany w limitowanej ilości. Parametry i skład
ma identyczne jak wersja podstawowa: alkohol 10,5% obj, ekstrakt 24% wag.
i goryczka 80 IBU. W składzie woda, słód pilzneński, karmelowy, czekoladowy, barwiący,
jęczmień prażony, ekstrakt słodowy, chmiele amerykańskie (Chinook, Centennial) i
australijskie (Galaxy, Ella), drożdże górnej fermentacji. Piwo niepasteryzowane,
niefiltrowane, na ratebeer ocenione na 95 punktów ogółem i 48 w stylu. Data przydatności to 01/07/2016 (5 i pół miesiąca po terminie).
Butelka
330ml, czarna etykieta ze srebrnym nadrukiem, pełne dane o parametrach i
prawie pełne o składzie (brak nazwy drożdży), zalakowany firmowy kapsel.
Piana spora, beżowa, dość trwała, barwa czarna, nieprzejrzysta. Aromat rozczarowuje - głównie parkiet, bejca, może pumpernikiel, gdzieś w tle lekka wanilia i cappuccino czekoladowe. W smaku nieco lepiej - półsłodkie, kawowe, czekoladowe, pralinowe i waniliowe jednocześnie, jakaś śliwka w posmaku. Wysoka palona goryczka, mocno rozgrzewający alkohol, dość pełne, średnio gęste, średnio wysycone.
Generalnie rozczarowanie, wersja beczkowa słabsza według mnie od zwykłej, nawet moja ulubiona Bourbon Barrel nie dała rady...
Cena: 17,60zł
7+/10 pkt
Cena: 17,60zł
7+/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz