Przekupka z
wrocławskiego Browaru Profesja to imperialna wersja Witbiera z dodatkiem kolendry oraz słodkiej i gorzkiej skórki pomarańczy. Trunek ma aż 6,1% obj. alkoholu, 15,5° Plato i goryczkę
52 IBU. Do chmielenia użyto amerykańskiej
Citry. W składzie
mamy także słód pilzneński, pszenicę niesłodowaną, drożdże Belgian Abbey 2. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane. 87/98 punktów na ratebeer.
Butelka
500ml, naszkicowana przekupka na etykiecie, pełne dane o składzie i
parametrach piwa, biały kapsel. Po przelaniu tworzy się nieduża,
średnio pęcherzykowa piana. Barwa złota, jasno pomarańczowa, mętna.
Aromat przyjemny i orzeźwiający - czuć lekką kolendrę sporo cytryn i pomarańczy. W smaku pierwszoplanowe skrzypce gra Citra i skórka gorzkiej pomarańczy, jest cytrusowo, wytrawnie, lekko kwaskowo, spora podbudowa słodowa, całość szybko kontrowana wysoką jak na Witbiera grejpfrutową goryczką, szlachetną i krótką. W afterteasie odrobina belgijskich estrów w typie brzoskwiniowym i pikantnych fenoli. Wysycenie dość niskie, delikatnie szczypiące.
Mocniej, więcej, intensywniej... Kolejna udana próba z Profesji - połączenia letniego stylu z zimową porą - Imperial Witbier nadaje się na chłodne dni, a tegoroczna ciepła zima sprzyja tego typu piwom. Podobne do Viva la Wita!
Cena: 7,60zł
8/10 pkt
Zakupione we Wrocławiu w sklepie specjalistycznym dzięki uprzejmości Marka S.
Browar:
browarprofesja.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz