Stoutopia z browaru rzemieślniczego Bednary to Foreign Extra Stout o ekstrakcie 18°
Plato, zawartości alkoholu na poziomie 6,1% obj. i niewielkiej goryczce 25 IBU. Dość niskie odfermentowanie zapowiada więc bardziej słodkie i treściwe piwo. W składzie oczywiście woda, słód: pale ale, monachijski, karmelowy, jęczmień palony, czekoladowy, barwiący, żytni i płatki owsiane. Z chmieli zastosowano polski chmiel Marynka oraz angielski Fuggles. Drożdże górnej fermentacji. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane, leżakowane z płatkami dębowymi. Na ratebeer 94 punkty ogółem i 80 w stylu.
Butelka 330ml, kapsel czarny, pełne info o składzie (poza rodzajem drożdży) i parametrach
zawartości. Piana niska, drobna, jasno brązowa, szybko opada do krążka. Barwa prawie
czarna, nieprzejrzysta, z brązowymi refleksami przy dnie. W aromacie głównie czekolada, kawa i słodki likier,
odrobina koniaku, nuty płatków dębowych, wanilii bardzo wycofane. W smaku na początku dość słodko, truflowo, następnie pojawia się cała fura kakao (prosto z pudełka DecoMorreno), wręcz czuć jak oblepia zęby, i kawa espresso. Kontrę stanowi dość szybko atakująca kubki smakowe średnia, palona goryczka, bardzo przyjemna i charakterna. W afterteasie odrobina wanilii i rozgrzewający likier. Nagazowanie dość niskie, drobne, brak kwaskwatosci. W odczuciu powyżej półpełnego, nieco lepkie i fajnie popiołowe.
Udany FES - palony jęczmień, płatki owsiane i słód żytni zrobiły robotę - wyraźna czekolada, kawa, gładkość, sporo ciała, słodyczy i goryczki to bezsprzecznie atuty piwa. Nieco zawodzą tylko płatki dębowe, które praktycznie nie wpłynęły znacząco na aromat czy smak trunku. W mojej ocenie najlepsze piwo z Bednar jak do tej pory.
Cena: 7,20zł8,5/10pkt
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz