Świąteczne Black Double Rye IPA od AleBrowaru w kooperacji z Kjetilem Jikiunem (byłym piwowarem Nøgne Ø, obecnie założycielem greckiego (na wyspie Kreta) browaru
rzemieślniczego Σόλο (Solo), uwarzone w Gościszewie. W składzie mamy słody: pale ale,
monachijski, pszeniczny, caramunich II, pale rye, cararye, melanoidynowy, palony jęczmień, czekoladowy pszeniczny, carafa special typ II, ciemny cukier kandyzowany, amerykańskie chmiele Chinook, Mosaic, Centennial, Simcoe i Cascade oraz drożdże górnej fermentacji Safale US-05. Alkohol na
poziomie 8,7% obj., ekstrakt 20% wag. i goryczka 70 IBU. 98/99 punktów overall/style na ratebeer.
Butelka
500ml, firmowy kapsel Hop Heads of Poland, pełne info o zawartości
butelki. Piwo jest niefiltrowane i niepasteryzowane. Po przelaniu do
szkła tworzy się zbita, beżowa, drobna piana, długo pozostająca i ładnie oblepiająca szkło. Barwa ciemno brązowa, zamglona. W aromacie sporo iglaków, nut leśnych, żywicznych, cytrusowych oraz czekoladowych. W smaku odzwierciedlenie tego, co w aromacie - rządzi żywica a wtóruje jej skórka z limonki, grejpfrut, prażone ziarno i czekoladowy posmak. Ogólnie półwytrawne, choć wyczuwalna lekka, karmelowo żytnia słodycz i lepkość. Goryczka średnia do wysokiej w typie albedo, dość długa, podbita palonością. Wysycenie niskie, drobne, spora treściwość, lekka popiołowość na języku, alkohol świetnie ukryty.
Nie jest to może piwo, które jednoznacznie kojarzy się z gwiazdką - no może tylko przez to, że warzone jest raz w roku i wypuszczane w grudniu. W każdym razie Saint No More to zawsze wydarzenie, w tym roku dodatkowo podkręcone współpracą z Kjetilem Jikiunem (wcześniejsze kooperacyjne piwo AleBrowaru z tym Panem dało legendarne już Deep Love).
Cena: 8,95zł
8,5+/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz