Żywiec Saison, z należącego do Heinekena Browaru Żywiec, to górnofermentacyjne jasne piwo w belgijskim stylu Saison, z dodatkiem skórki gorzkiej pomarańczy i francuskich drożdży. Trunek jest głęboko odfermentowany - ma 6,5% alkoholu przy 13,8%
ekstraktu, co oznacza, że powinien być wytrawny, rześki i pijalny. W składzie cztery rodzaje słodów (jęczmienne, pszeniczny i wiedeński) oraz trzy odmiany chmieli - nie podane nazwy. 26/4 overall/style na ratebeer.
Butelka
0,5l, klasyczna etykieta z niepełnym składem i danymi na krawatce, dedykowany kapsel.
Dodatkowo bajer pokazujący, czy piwo
ma odpowiednią temperaturę serwowania (biały kufelek - nieodpowiednia,
niebieski - można pić:). Piana sycząca, drobno i średnio pęcherzykowa, dość szybko opada do nieznacznej firanki. Barwa ciemno złota, pomarańczowa, mocno zamglona. Zapach estrowy, lekko fenolowy - troszkę przejrzałych pomarańczy, moreli, jabłek, przypraw. Jest też lekka "mokra szmata". W smaku lepiej - ponownie jest owocowo - morele, kandyzowane owoce, mandarynka, jest lekka słodycz i kwaskowość, goryczka niska, pikantno pieprzowy finisz, "wilgotny karton" w posmaku. Nagazowanie średnie, alkohol nieźle ukryty, nieco wodnisto-eurolagerowe w odbiorze.
Saison za 4zł... Gdyby poprawić nieco aromat i wyeliminować eurolagerowe naleciałości byłoby naprawdę nieźle. W każdym razie wyszło lepiej niż ŻAPA.
Cena: 3,69zł + 0,35zł (butelka zwrotna)
6+/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz