White IPA z browaru Jan
Olbracht Rzemieślniczy, wydany w serii Piotrek z Bagien a uwarzony w
ramach konkursu Kuźnia Piwowarów według receptury piwowara domowego Macieja Próchnickiego, to niefiltrowane, pasteryzowane jasne piwo górnej
fermentacji o zawartości
alkoholu na poziomie 6% obj., ekstrakcie 14% wag. i goryczce 45 IBU.
Do nachmielenia użyto amerykański Equinox oraz dodano kolendrę i miętę. W
zasypie słody pilzneński, pszeniczny, jęczmień, pszenica, ryż i drożdże US-05.
Butelka
500ml, metalizowana etykieta z kompletem informacji o składzie i
parametrach zawartości oraz logiem Kuźnia Piwowarów, firmowy kapsel.
Piana skromna, drobno i średnio pęcherzykowa, szybko redukuje się do
kożuszka. Barwa złota, opalizująca - pływa sporo drobinek chmielowych. Aromat lekko cytrusowy, lekko biszkoptowy, są białe owoce z liczi i papają, odrobina kolendry, mięty i nafty. W
smaku bardzo wytrawnie, ziołowość na pierwszym planie, niewielka kwaskowość pomarańczowo ananasowa, białe winogrona, pszenica. Goryczka średnia, trawiasto-garbnikowa, zalegająca. Wysycenie średnie, lekko
szczypiące, nafta i trawa cytrynowa w aterteasie. Alkohol niewyczuwalny.
Wytrawne, mocno nachmielone piwo, Equinox wniósł sporo ciekawych nut, choć goryczka nie do końca dla mnie przyjemna.
Cena: 8,85zł
7/10 pkt
Browar:
www.browarolbracht.pl
www.facebook.com/pages/Jan-Olbracht-Browar-Rzemie%C5%9Blniczy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz