Inżynier z
wrocławskiego Browaru Profesja, to piwo w stylu Dortmunder Export o zawartości alkoholu na poziomie 5,1% obj., ekstrakcie 13,2° Plato i goryczce 25 IBU. Trunek niefiltrowany, niepasteryzowany, chmielony polskimi odmianami Sybilla i Lubelski oraz niemieckim Hallertau Tradition. W składzie także: woda, słód pilzneński, monachijski i caramel pils, drożdże Wyeast 2042 Danish Lager oraz kasza kukurydziana. Na rtebeer 52/97 overall/style.
Butelka
500ml, charakterystyczne krasnale na etykiecie, pełne czytelne dane o składzie i
parametrach piwa, czarny goły kapsel. Po przelaniu tworzy się wysoka,
średnio i grubo pęcherzykowa piana, szybko opadająca do pierzynki. Barwa złota, lekko opalizująca.
Aromat zdominowany przez słody (po ogrzaniu czuć też świeże płatki kukurydziane) uzupełnione kwiatowo-ziołową kompozycją od chmieli. W smaku lekko słodkawe, podobnie jak w aromacie słodowe i chmielowe, bardzo fajnie wyważone, skontrowane niewielką, czysto chmielową goryczką. Wysycenie średnie,
orzeźwiające, lekkie ale absolutnie nie wodniste.
Kolejne po Młynarzu bardzo dobre piwo z browaru Profesja. Żadnych wad, czysty słodowo-chmielowy profil, nieco trawiasto-kwiatowe, przyjemne i smaczne, bardzo sesyjne. Przypomina porządnego pilsa...
Cena: 8,40zł
Takim inżynierem być, czy czasami Ci się nudzi Twoja profesja?;>
OdpowiedzUsuń