Młynarz z wrocławskiego Browaru Profesja, to pszeniczniak w stylu American Wheat Ale o alkoholu na poziomie 4,3% obj., ekstrakcie 12,5° Plato i goryczce 47 IBU. Trunek niefiltrowany, niepasteryzowany, chmielony amerykańskimi chmielami Simcoe, Citra, Amarillo, Centennial i angielskim East Kent Golding. W składzie mamy słód pszeniczny, pilzneński, caramel pils oraz płynne, bardzo szybko fermentujące drożdże WLP090 San Diego Super. Na ratebeer 88/98 overall/style.
Butelka 500ml, charakterystyczne krasnale na etykiecie, pełne dane o składzie i parametrach piwa, czarny kapsel. Po przelaniu tworzy się wysoka, średnio i grubo pęcherzykowa piana. Barwa pomarańczowo błotnista, mętna. Aromat zdominowany przez amerykańskie chmiele, są żywiczne i cytrusowe nuty a w tle lekka pszeniczna słodowość. W smaku dość wytrawne, prym znów wiodą iglaki i kwaskowa cytryna przełamana słodkawymi melonaidynami w postaci świeżego chleba. Goryczka całkiem spora jak na piwo pszeniczne, chociaż króciutka, grejpfrutowa. Wysycenie średnie, orzeźwiające, lekkie.
Świetna próba w wykonaniu nowego, debiutującego w tym roku browaru. Po raz kolejny potwierdza się teza, że amerykańskie chmiele w połączeniu z niemalże każdym rodzajem piwa, które oczywiście nie ma wady samo w sobie, to klucz do sukcesu!
Cena: 8,40zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz