Bursztynnik z
wrocławskiego Browaru Profesja to piwo w stylu Amber Ale o
zawartości alkoholu na poziomie 5,5% obj., ekstrakcie 12,5Plato i
goryczce 31 IBU. Trunek niefiltrowany,
niepasteryzowany, chmielony niemieckim Perle i amerykańskimi Willamette, Citra, Centennial oraz Chinook. W składzie także: woda, słód pilzneński, monachijski, caramel pils, aromatic, bursztynowy, czerwony, karmelowy 150, karmelowy 300 oraz płynne drożdże San Diego Super. Na ratebeer 43/54 overall/style.
Butelka
500ml, charakterystyczne krasnale na etykiecie, pełne czytelne dane o
składzie i
parametrach piwa, czarny goły kapsel. Po przelaniu tworzy się wysoka,
średnio pęcherzykowa piana, szybko opadająca do kożuszka, ładny lejsing. Barwa
ciemno bursztynowa, opalizująca.
Aromat przyjemny, chmielowy, przede wszystkim mocno cytrusowy z butelki i żywiczno-karmelowy z pokala. W smaku zaskakuje, jest lekko kwaskowe, przypomina to ice tea czy herbatę z hibiskusa. Przyznam, że dość dziwne odczucie, niekoniecznie w moim typie. Piwo nie jest słodkie, wytrawne z wyraźną bazą słodową, troszkę czerwonych owoców (porzeczka, żurawina), grejpfrut... Goryczka nieco powyżej niskiej, chmielowa, nie do końca ukryty alkohol, nagazowanie średnie.
Genialny aromat, fajny wygląd, niezgorsza piana... i dziwny kwasek w smaku. Piwo ma termin przydatności do 28 sierpnia 2015, czyli jest dzień przed upływem terminu - czyżby się jednak zepsuło?
Cena: 8,40zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz