Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

czwartek, 27 sierpnia 2015

Profesja - Bursztynnik

Bursztynnik z wrocławskiego Browaru Profesja to piwo w stylu Amber Ale o zawartości alkoholu na poziomie 5,5% obj., ekstrakcie 12,5Plato i goryczce 31 IBU. Trunek niefiltrowany, niepasteryzowany, chmielony niemieckim Perle i amerykańskimi Willamette, Citra, Centennial oraz Chinook. W składzie także: woda, słód pilzneński, monachijski, caramel pils, aromatic, bursztynowy, czerwony, karmelowy 150, karmelowy 300 oraz płynne drożdże San Diego Super. Na ratebeer 43/54 overall/style.


Butelka 500ml, charakterystyczne krasnale na etykiecie, pełne czytelne dane o składzie i parametrach piwa, czarny goły kapsel. Po przelaniu tworzy się wysoka, średnio pęcherzykowa piana, szybko opadająca do kożuszka, ładny lejsing. Barwa ciemno bursztynowa, opalizująca. Aromat przyjemny, chmielowy, przede wszystkim mocno cytrusowy z butelki i żywiczno-karmelowy z pokala. W smaku zaskakuje, jest lekko kwaskowe, przypomina to ice tea czy herbatę z hibiskusa. Przyznam, że dość dziwne odczucie, niekoniecznie w moim typie. Piwo nie jest słodkie, wytrawne z wyraźną bazą słodową, troszkę czerwonych owoców (porzeczka, żurawina), grejpfrut... Goryczka nieco powyżej niskiej, chmielowa, nie do końca ukryty alkohol, nagazowanie średnie.


Genialny aromat, fajny wygląd, niezgorsza piana... i dziwny kwasek w smaku. Piwo ma termin przydatności do 28 sierpnia 2015, czyli jest dzień przed upływem terminu - czyżby się jednak zepsuło?
Cena: 8,40zł

6,5+/10 pkt





Zakupione
w Kaliszu w Banku Piwnym: www.bankpiwny.pl

Browar:
browarprofesja.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz