Young's Special London Ale, podobnie jak degustowany wcześniej Double Chocolate Stout uwarzono w Bedford, w angielskim browarze Wells & Youngs. Jest to bursztynowe piwo górnej fermentacji typu English Strong Ale, chmielone angielskimi odmianami Fuggles i Goldings oraz na zimno Goldings i Target. Piwo jest niepasteryzowane i refermentowane w butelkach. Alkohol na poziomie 6,4% obj. przy ekstrakcie 16% wag. Na ratebeer ocenione na 92 punkty ogółem i 97 w stylu.
Charakterystyczna angielska butelka 500ml z grawerowanym napisem
"niezależny browar rodzinny", dedykowany kapsel z czarną głową rogatego kozła na białym tle, krawatka, niepełne dane o składzie i parametrach trunku na nowej etykiecie (poprzednia chyba była ładniejsza). Po nalaniu tworzy się biała, zbita czapa piany z ładnym lejsingiem, barwa jasno bursztynowa, klarowna. Aromat delikatny, jest chmiel dość trawiasty, troszkę karmelu, melanoidyn, drewna i zapachów whisky. Generalnie troszkę ubarwiony ESB. W smaku lekka słodycz miodowo karmelowa, biszkopty, skórka od chleba skontrowane średnią do niskiej ziołowo trawiastą goryczką, lekko garbnikową w afterteasie. Nagazowanie średnie, dość pełne w odbiorze, alkohol obecny, aczkolwiek dobrze ukryty, rozgrzewający w przełyku.
Piwo jest bardzo angielskie, dość męczące na dłuższą metę i choć jest troszkę bogatsze w doznania sensoryczne to mimo wszystko blisko mu do typowego nudnego brytyjskiego ESB.
Cena: 8,85zł6,5/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz