Young's Double Chocolate Stout to piwo pochodzące z Bedford, z angielskiego browaru Wells & Youngs. Jest to ciemne piwo górnej fermentacji, milk stout, warzone z dodatkiem gorzkiej czekolady, cukrów, angielskich chmieli: Fuggles i Goldings oraz słodów Crystal i czekoladowych. Ekstrakt to 13,0°, alkohol na poziomie 5,2% obj. Oczywiście cieszy się ono dużą popularnością na wyspach.
Charakterystyczna angielska butelka 500ml z grawerowanym napisem "niezależny browar rodzinny", dedykowany kapsel, krawatka, troszkę mało czytelne złote napisy. Po nalaniu tworzy się jasno brązowa obfita piana, średnio i drobno pęcherzykowa, z której kożuszek utrzymuje się do końca. Barwa ciemno brązowa, delikatne mahoniowe refleksy. W "zwiewnym" aromacie delikatna czekolada i troszkę kawy, jakaś torfowość, wanilia. W smaku natomiast znacznie wyraźniej i przyjemniej. Jest lekka słodycz kakaowa, mleczna i gorzka czekolada, toffi, suszona śliwka i kontra w postaci kawowo-palonej goryczki z nutami likierowego alkoholu. Nie ma kwaśności, no może minimalna od palonych słodów, jest za to zaakcentowana fajna ziołowość i korzenność od chmieli.
Nasycenie dość niskie, treściwość średnia, dość aksamitne (dodatek owsu w zasypie) i dobrze zbalansowane, bardzo pijalne piwo. Nie ma się co dziwić, że zdobywało wiele nagród, takich jak np. złoty medal Brewing Industry International Awards 2000, srebrny w tym samym konkursie w 2002 roku oraz brązowy w latach 1998 i 2004...
Cena 10,99zł
8/10 pkt
Cena 10,99zł
8/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz