Dwudzik to drugie już piwo z browaru Gzub, uwarzone w belgijskim Brasserie de Bastogne. Nazwa po raz wtóry nawiązuje do dzika, jest to ponownie trunek w belgijskim stylu - Abbey Dubbel z dodatkiem syropu kandyzowanego, fermentowany dzikimi drożdżami z klasztoru Orval, chmielony brytyjskim chmielem Northern Brewer oraz słoweńskim Styrian Golding. Na ratebeer 49/48 punktów overall/style.
Podobnie jak Piknik z Dzikiem tak i tu mamy butelkę 330ml, pojawił się dedykowany kapsel z malowanym czarnym dzikiem, etykieta biała z pomarańczowymi napisami. Informacje o samym trunku to: ekstrakt 17,5° Plato, alkohol 7,5% obj. i IBU na poziomie 26.
Piana średnio trwała i średnio bujna, szybko opada do 3mm krążka. Barwa ciemnobursztynowa, dość mętna jak na dubla. W aromacie delikatne dubblowo owocowe nuty (rodzynki, białe owoce, suszone brzoskwinie, dojrzały agrest i przyprawy korzenne) próbują przebić się spod dominacji zdecydowanych zapachów stajennych. Delikatnie czuć też alkohol, który jest również delikatnie wyczuwalny w smaku, do tego końskie, trawiaste i wiejskie klimaty, słodowość i karmel kontrowane średnią, lekko pieprzno ziołową, przyjemną goryczką. Wysycenie średnie do niskiego.
Jest dość treściwie, słodko-gorzko i bez kwaśności, raczej deserowo, alkohol wyraźnie rozgrzewający. W porównaniu do Pikniku z Dzikiem wyszło piwo trochę smaczniejsze, taki dubbel trapistów z bardziej zaznaczonymi akcentami dzikich drożdży.
Cena: 10zł6,5+/10 pkt
Zakupione na: Poznańskie Targi Piwne targipiwne.pl
Browar:
www.facebook.com/browargzub
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz