Pirat z wrocławskiego Browaru Profesja, to Imperial Baltic Porter Whisky Barrel Aged (pół roku leżakowany w dębowych beczkach po whisky), wydany w serii "Wyleżakowane A.D. 2017". Piwo ma ekstrakt
początkowy na poziomie 24% wag.,
alkohol 11,5% obj. i goryczkę niecałe 1,5 na 5. W składzie: woda, słód monachijski jasny, monachijski ciemny, pilzneński, aromatic, czekoladowy jasny, caramel pils, brown, czekoladowy ciemny, carafa special III, płatki pszenne, cukier, polski chmiel Iunga oraz niemiecki Hallertauer Tradition,
drożdże dolnej fermentacji German Bock. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, na ratebeer 43/14 overall/style. Data do 31/10/2019.
Butelka
330ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na
etykiecie. Piany praktycznie brak, barwa ciemnobrązowa, prawie czarna, z pływającymi "glutkami". W aromacie wędzona węgierka, ciemne owoce (jagoda, jeżyna), trochę czekolady, pumpernikla, whisky. W smaku półwytrawne, śliwkowe, kwaskowe, winne, do tego trochę czekolady i taniczny posmak starej beczki. Goryczka niska, tytoniowa, spore rozgrzewanie od whisky, rzadkie w odbiorze.
Co tu dużo mówić, lada chwila będzie z tego kwaśny flandersik, bo jako porter bałtycki, w dodatku barrel aged, to kiepsko... Bliżej mu do rozwodnionej wersji Kwas Theta z Pinty niż do 5th Anniversary Imperial Baltic Porter Bourbon BA z Widawy.
6/10 pkt
Zakupione w sklepie ebrowarium.pl
Browar:
browarprofesja.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz