Kwas Theta, z browaru
kontraktowego Pinta, uwarzony został w Browarze na Jurze i jest to ciemne, mocne, dzikie piwo w stylu Wild Sour Cherry RIS. Ekstrakt
początkowy 24,7° Plato,
alkohol na poziomie 10,2% obj., w składzie woda, słody jęczmienne: Weyermann: pale ale, palony jęczmień, Thomas Fawcett: crystal, red crystal, pale chocolate, chocolate, angielski chmiel Admiral, East Kent Golding oraz Fuggles,
ekstrakt chmielowy CTZ (USA), sok z polskich, kwaśnych wiśni, cukier,
drożdże Safale US-05, Safspirit American Whiskey, blend
bakterii kwasu mlekowego L. plantarum, L. delbrueckii, L. brevis, blend
dzikich drożdży Brettanomyces The Yeast Bay "Amalgamation". Jak podaje browar: "Najpierw uwarzyliśmy solidnego, czekoladowo-palonego RISa i
przefermentowaliśmy go kombinacyjnie - szczepem drożdży piwnych i
drożdży do whiskey. Dodatkowo, część brzeczki została zakwaszona świeżym
blendem bakterii kwasu mlekowego i połączona z piwem. W drugim etapie,
do kwaśnego stoutu dodaliśmy 1000 litrów świeżo tłoczonego soku z
polskich kwaśnych wiśni dla podbicia kwaśności i nadania posmaków
owocowych. Trzeci etap, to 6-miesięczne "wykańczanie" RISa przez dzikie
drożdże Brettanomyces." Na ratebeer 99 punktów ogółem i 98 w stylu. Warka do 20/12/2017.
Butelka 330ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na
etykiecie. Piana wysoka, szybko jednak opada do chmurki. Barwa ciemno brązowa, nieprzejrzysta. W aromacie dominują kwaskowe nuty czerwonego wina, wiśni w czekoladzie, malin, jeżyn, skóry, starego drewna... Smak już flandersowo risowy - jest lekka winna kwaśność, wiśnie i inne ciemne owoce, do tego sporo paloności, gorzkiej czekolady, kawy. W posmakach wyczuwalne taniny i bretty w skórzano-piwnicznej odsłonie. Goryczka nieduża, pestkowa, wysycenie średnie do niskiego, w odbiorze treściwe i rzadkie jednocześnie. Pięknie ukryty alkohol.
Cena: 14,06zł
8,5+/10 pkt
Zakupione w sklepie dobrychmiel.pl
Browar:
www.browarpinta.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz