Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

czwartek, 27 sierpnia 2015

Profesja - Inżynier

Inżynier z wrocławskiego Browaru Profesja, to piwo w stylu Dortmunder Export o zawartości alkoholu na poziomie 5,1% obj., ekstrakcie 13,2° Plato i goryczce 25 IBU. Trunek niefiltrowany, niepasteryzowany, chmielony polskimi odmianami Sybilla i Lubelski oraz niemieckim Hallertau Tradition. W składzie także: woda, słód pilzneński, monachijski i caramel pils, drożdże Wyeast 2042 Danish Lager oraz kasza kukurydziana. Na rtebeer 52/97 overall/style.



Butelka 500ml, charakterystyczne krasnale na etykiecie, pełne czytelne dane o składzie i parametrach piwa, czarny goły kapsel. Po przelaniu tworzy się wysoka, średnio i grubo pęcherzykowa piana, szybko opadająca do pierzynki. Barwa złota, lekko opalizująca. Aromat zdominowany przez słody (po ogrzaniu czuć też świeże płatki kukurydziane) uzupełnione kwiatowo-ziołową kompozycją od chmieli. W smaku lekko słodkawe, podobnie jak w aromacie słodowe i chmielowe, bardzo fajnie wyważone, skontrowane niewielką, czysto chmielową goryczką. Wysycenie średnie, orzeźwiające, lekkie ale absolutnie nie wodniste.


Kolejne po Młynarzu bardzo dobre piwo z browaru Profesja. Żadnych wad, czysty słodowo-chmielowy profil, nieco trawiasto-kwiatowe, przyjemne i smaczne, bardzo sesyjne. Przypomina porządnego pilsa...
Cena: 8,40zł

7,5/10 pkt





Zakupione
w Kaliszu w Banku Piwnym www.bankpiwny.pl

Browar:
browarprofesja.pl


1 komentarz:

  1. Takim inżynierem być, czy czasami Ci się nudzi Twoja profesja?;>

    OdpowiedzUsuń