Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

piątek, 10 lipca 2020

Funky Fluid - Take Me!

Take Me! z browaru Funky Fluid, uwarzone w Browarze Nepomucen, to Session NEIPA chmielone niemieckim Huell Melon oraz amerykańskim Citra, Amarillo, Mosaic oraz Columbus (hoprate 18g/l). Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane i pasteryzowane, o zawartości alkoholu na poziomie 4,9% obj, ekstrakcie 13,5° Plato i goryczce 3 na 5. W składzie: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki pszenne, płatki owsiane, chmiel, drożdże Hazy Daze. Na ratebeer 93 punkty overall i 77 style, na untappd 3,72. Warka z datą do 03/03/2021.


Czarna puszka 500ml, kolorowa etykieta, niepełne dane o składzie i parametrach trunku. Żółte, mętne, z obfitą, drobną czapą piany. W zapachu cytrusy, górek, do tego agrest, porzeczka, w tle papaja i banan. W smaku półwytrawne, cytusowo żółtoowocowe, czuć dużo płatków i solidną, albedową goryczkę. Średnie wysycenie, treściwe, mięsiste w odbiorze.


Bardzo fajne, aczkolwiek goryczka wysoka i długa, więc nie dla każdego wielbiciela klasycznych "vermontów" ;)

Cena: 13,29zł

8/10 pkt






Zakupione w sklepie ebrowarium.pl

Browar:
www.funkyfluid.pl
www.facebook.com/funkyfluid


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz