Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

sobota, 6 czerwca 2020

Piwne Podziemie - Tropicalia

Tropicalia z Piwnego Podziemia, to Session IPA chmielone nowofalowymi odmianami - brak jednak info, jakimi. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane, o ekstrakcie początkowym na poziomie 11,3% wag. i alkoholu 4,7% obj. W składzie: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, słód pszeniczny, chmiel, drożdże. Na ratebeer 76/80 overall/style, 3,59 na untappd. Data do 01/08/2020.


Butelka o pojemności 500ml, czarny kapsel, pastelowa etykieta zawierająca niepełne dane na temat parametrów i składu trunku. Słomkowe, zamglone, z olbrzymią, grubą pianą. W zapachu cytryna, grejpfrut, trawa cytrynowa, siano... W smaku wytrawne, znów cytryna, białe owoce w typie winogron, liczi, trochę nafty, i solidna, albedowo żywiczno ziołowa goryczka. Wysokie wysycenie, szorstkie, garbnikowe w odbiorze.


Piwo jest przegazowane i lekko już zbrecone, z trochę podwyższoną kwaśnością, ale nawet nieźle się to pije...

Cena: 9,97zł

6,5+/10 pkt





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz