Sour Mango Ale z Browaru Zamkowego Cieszyn, to Sour Ale z dodatkiem mango. Jest to kwaśne, pszeniczne piwo górnej fermentacji o
zawartości alkoholu na
poziomie 5% obj., ekstrakcie 12,5 BLG i goryczce 10 IBU. W składzie: woda, słód pilzneński, pale ale, carapils, słód pszeniczny, mango (15%), płatki owsiane, chmiel, drożdże, bakterie mlekowe Lactobacillus. Piwo pasteryzowane, na ratebeer 94/65 overall/style, 3,81 na untappd. Warka do 25/12/2020.
Butelka
500ml, pomarańczowa etykieta, krawatka, pełne dane o
składzie i parametrach na kontrze (poza rodzajem chmielu i drożdży), firmowy kapsel. Piana sycząca, szybko znika, barwa pomarańczowa, mocno mętna. W aromacie głównie mango i "kubuś" bananowo marchwiowy. W smaku kwaskowe, owocowe, mocno "kubusiowe", mango oczywiście dominuje, ale skojarzenia z kwaśną, cierpką marakują są także. Wysycenie niskie do średniego, drobne, bardzo gęste, mięsiste, soczkowate.
Nie smakuje to jak piwo, ale zaskakująco mi ta przecierowa, treściwa forma odpowiada, choć delikatna siareczka też jest w tle.
Cena: 9,02zł
7,5/10 pkt
Cena: 9,02zł
7,5/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz