Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

wtorek, 26 maja 2020

Pinta + Hop Hooligans + Bereta - Hazy Disco Bucharest

Hazy Disco Bucharest z Browaru Pinta, to DDH Double IPA w 100% z owsa, podwójnie chmielone na zimno odmianami: Cashmere (USA), Huell Melon (DE), Olicana (UK), Vic Secret (AUS) i Enigma (AUS) - hoprate 21g/l, uwarzone kooperacyjnie z rumuńskimi browarami Hop Hooligans i Bereta. Piwo o ekstrakcie początkowym 18% wag., alkoholu na poziomie 6,1% obj., niefiltrowane i pasteryzowane. W składzie: woda, słód owsiany, płatki owsiane błyskawiczne, chmiel, drożdże WLP066 London Fog Ale. Na ratebeer 96/67 overall/style, na untappd 3,85. Data ważności od 21/01/2021.


Czarna puszka 500ml, pełne info o składzie i parametrach na żółto-czarnej etykiecie. Piana nieduża, sycząca i nietrwała. Barwa mleczno-żółta, mocno mętna. W zapachu nektarynki, melon, papaja, skórka pomarańczy... W smaku podobnie, wytrawne, gładkie, mięsiste, zestowe, ze średnią, nieco granulatową goryczką i średnim wysyceniem.


Troszkę brakuje mi intensywności w aromacie, w smaku za to już fajnie, mocno chmielowo, lekko płatkowo od owsa i mega piajlnie.

Cena: 10,83zł

8-/10 pkt





Zakupione w sklepie ebrowarium.pl

Browar:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz